Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so tekstovne datoteke, ki se ob obisku spletnega mesta shranijo na uporabnikovo napravo, s katero je uporabnik dostopal do spletnega mesta. Ob ponovnem obisku spletnega mesta lahko ponudnik dostopa do podatkov na uporabnikovi napravi, ki so se zbrali s pomočjo piškotkov. Piškotki omogočajo naši spletni strani prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani, pomagajo pri izvajanju spletnih storitev ter pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

Vrste piškotkov in uporaba na naši spletni strani

 

Začasni ali sejni piškotki (session cookies) »živijo« od trenutka, ko odprete brskalnik, pa do trenutka, ko zaključite sejo in zaprete brskalnik. Odstranjeni so iz računalnika, ko zaprete vaš brskalnik. Spletna stran jih uporablja za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, s svojimi lastnostmi pa prav tako pomagajo izboljšati delovanje in uporabnost naše spletne strani.

Trajni ali shranjeni piškotki (persistent cookies) pa ostanejo shranjeni, tudi ko zaprete brskalnik in zaključite sejo. Spletna stran jih uporablja npr. za shranjevanje informacij o registraciji, pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo cca. 6 mesecev.

Analitični piškotki Google Analytics: se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran, od kje so obiskovalci prišli na našo spletno stran, število obiskovalcev ter spletne strani, ki so jih obiskali. Te informacije, ki se zbirajo v anonimni obliki, so nam v pomoč pri izboljšavah uporabniškega vidika spletne strani. Nekateri se uporabljajo zgolj za trajanje seje in se zbrišejo takoj po prenehanju, drugi pa se ohranijo tudi do 2 let, kot sledi iz spodnje tabele. V kolikor tega sledenja ne želite kliknite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Piškotki, ki so vezani na vtičnike (social media plug-in) družbenih omrežij in storitev: družbena omrežja omogočajo spletnim mestom, da v svojo vsebino integrirajo njihove produkte – tako lahko uporabniki delijo vsebine s svojimi prijatelji (različni gumbi, kot so všeč mi je, deli vsebino, priporoči …). Vtičniki uporabljajo piškotke, da lahko družbena omrežja identificirajo svoje člane, ko ti pridejo na spletno mesto z vtičnikom.

Google Analytics
Ime piškotkaTrajanjeOpis
_utma2 letiGoogle Analytics Zabeleži razlikovanje med uporabniki in sejami.
_utmb30 minutGoogle Analytics Zabeleži novo sejo ali novega uporabnika
__utmcTrajanje sejeGoogle Analytics Zabeleži čas trajanja obiska.
__utmt10 minutStatistika ogledov
_utmz6 mesecevGoogle Analytics Določa vir prometa ali oglaševalsko akcijo.
_ga2 letiStatistika ogledov spletne strani
_gat10 minutPiškotek se uporablja za omejevanje pogostosti zadetkov.
_gid24 urTo naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta.
_gat_newTracker Analizira promet na spletni strani
woocommerce_cart_hash  
woocommerce_items_in_cart  
woocommerce_recently_viewed  
wordpress_logged_in_  
wordpress_sec_  
wp_woocommerce_session_  

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za obiskovalce. Ker obstajajo v spletnem mestu določene povezave na druge, zunanje spletne strani, ki niso vezane na Pajs brez obresti d.o.o., družba ne prevzema nobene odgovornosti za zaščito podatkov na teh spletnih straneh.

Upravljanje in brisanje piškotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalnik (tudi blokiranje ali izbris), lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam brskalnik omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke.